Van Koza Psikoloji logo

Sınava Az Zaman Kala Yapılacaklar

Sınava için artık son zamanlara girmiş bulunmaktayız. Artık hasat mevsimi yaklaşmakta ve bu süreçte istenen noktaya ulaşma adına yapabileceğin bazı önemli durumları aşağıda sıraladım. Bunlara göz atmakta fayda var.

1.Süreç İçerisinde Yıpranan İnancı Onarmak

Sınava az bir zaman kaldı ve yıl içerisinde harcanan emekle beraber artık nihai hedefe ulaşmak en büyük arzumuz. Zorlu bir sürecin içinde olmak ve başarıya giden yolda tüm engelleri aşma adına gösterilen çaba ve bu anlamda sergilenen performans bir zaman sonra bizi hem zihinsel hem bedensel hem de duygusal olarak yıpratacaktır. İşte tamda bu günlerde yapmamız gereken bir şey var aslında; kendimize ve başaracağımıza olan inancımızı yeniden gözden geçirmek ve bu anlamda hasar aldıysak bunu onarmak için hemen işe koyulmak. Bulunduğun noktanın gerçekliğini göz ardı etmeden ve sahip olduğun birikimle beraber gerçekçi hedefler ışığında yeniden inancına sıkı sıkı sarılmanın tam vakti şimdi. Çalışmaya başladığın tarihten şimdiki zamana kıyasla her anlamda daha iyi bir noktadasın. Şimdi heybemizdekileri görme vakti ve inancımıza sarılarak hedefe koşma zamanı.

2.Sonuca Odaklanmak Yerine Sürece Odaklanma

Sadece sınav değil yaşamımızın tüm süreçlerinde başucumuzda yer edinmesi gereken bir öneri bu aslında. Çünkü yaşamımızın tüm evrelerinde şahit olduğumuz bir durum var; sonuca odaklanmak bireyde kaygı, gerilim ve anksiyete düzeyini arttırmakla beraber kişinin süreç içerisindeki performansını da olumsuz etkiliyor. Sonuç üzerinde geçirilen yoğun zihinsel uğraş kişinin bu güne odaklanmasını olumsuz etkileyecek ve olumsuz tablolar onun düşünce dünyasını meşgul etmeye devam edecektir. Peki, nedir bu sonuca odaklanma argümanı? Sonuca odaklanma genelde aşağıda sıralanan düşünce örüntüleriyle bireyde kendini gösterir.

-Sınavı kazanabilecek miyim?

-Ya çok heyecanlanırsam.

-Ya çok kaygılanırsam.

-Ya sınavı yetiştiremezsem ve süre yetmezse.

-Sınav sonucu açıklandığında istediğim puanı elde edemeyip rezil olursam.

Yukarıda sıralanan düşünceleri çoğaltabiliriz. Bu düşünceler istemsiz bir şekilde zihnimizi meşgul edebilir ve bizi bugünden alıkoyabilir. Dahası bu düşünceler her geçen gün kaygı ve korku seviyemizi de arttırır maalesef. Peki, biz bu düşüncelerle nasıl baş edeceğiz? Gelin şimdi bu düşüncelerle mücadeleye ilişkin yapacaklarımızı konuşalım.

Anda kalarak geleceğe ilişkin olumsuz düşüncelerin sadece bizi yorduğu ve yıprattığı gerçeğini görmemiz gerekiyor. Bu düşünce patinajlarının bize sadece zarar verdiğini, hedefimize ulaşma adına bu gün yapacaklarımızı da sabote ettiği gerçeğine gözlerimizi açmamız lazım. Sürekli geleceğe yönelik yoğun endişe alışkanlığından vazgeçmek ve bugünde kalma alışkanlığını edinmemiz gerekiyor. Yazının başlarında da ifade ettiğim gibi bu durumu yaşamamızdaki diğer tüm olaylar için de kullanmalı ve bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Anda kalarak sınava yönelik olarak yapacaklarımız bizim kendimize olan inancımızı ve kendimize olan güvenimizi oldukça olumlu etkileyecektir. Burada bize düşen şey bugün yapacaklarımızla hedefe ulaşacağımız gerçeğini ve inancını pekiştirmek. Bugün yapmamız gerekenleri yaptıkça başarı bize kollarını açacaktır. Ancak olumsuz senaryolara odaklanmak ve saatler hatta günler boyunca zihinsel bir uğraş olarak burada takılı kalmak bizim inancımızı ve kendimize olan güvenimizi yitirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Şimdi hemen kalk ve bugün yapacaklarına sarıl.

3.Sonucu Kabullenmek

Süreç içerisinde gösterdiğimiz çaba ve emekle beraber sonucu kabullenme noktasında esnek olmamız gerekiyor. Sonucu kabullenmeye dönük düşüncen senin bugüne ve sınav gününe odaklanmana olanak sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sonuca odaklanıp olumsuz senaryoların zihnimizde sürekli yer edinmesini de engellemiş olacaksın.

4.Son Virajda Yarıştan Kopmamak

Belki de en önemli noktalardan birine temas ediyoruz şimdi. Genelde sınav yaklaştıkça kaygı artmaya başlar. Bu yarıştan kopanlar bile olacaktır. Motivasyonlarını kaybedenler ve son düzlükte bitiş çizgisine yetişemeyenler de olacaktır şüphesiz. Sana düşen bu son düzlükteki dezavantajı avantaja çevirmek. Son düzlükte tüm gücünü toplamak ve yola koyulmak senin elinde. Rakiplerinin yarıştan koptuğu ya da çalışma şevklerini kaybettikleri noktada sen tüm gücünü toplamalı ve yarışta kalmaya devam etmelisin.

5.Bu Süreçte Sosyal Medyadan Uzak Durmak

Bu süreçte sosyal medyadan uzak kalabilirsin. Zihnini ve konsantrasyonunu olumsuz anlamda etkileyebilecek gereksiz etkileşimlerden uzak durmanı öneririz. Yeni arkadaşlıkların ve olumsuz birtakım haberlerin bırakacağı zihinsel meşguliyetler seni bu yoldan alıkoymamalı. Sınavdan sonra daha rahat bir şekilde sosyal medyana geri dönmek isteyebilirsin tabi ki.

6.Uyku ve Yeme Düzeni   

Sınava az bir zaman kala uyku ve yeme düzeni değiştirilmemeli. Biyolojik ve ruhsal yapımızla doğrudan alakalı iki önemli faktör olarak uyku ve yemek karşımıza çıkmaktadır. Bundan ötürü uyku ve yemek rutinine dikkat etmeli ve radikal değişimlerden uzak durulmalıdır.

NOT: Bu makale ve sitemizdeki diğer tüm içerikler bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Tıbbi bir tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sitedeki bilgiler ışığında bir ilaç tedavisine başlanması veya sonlandırılması kesinlikle önerilmez. Tanı ve tedavi gerektiren durumlar için mutlaka bir tıp hekimine başvurunuz. Bu makale ve sitemizdeki diğer tüm içerikler Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı sayılabilecek ilan ve reklam yapma amacı taşımamaktadır.



Van Psikolog, Evlilik Danışmanı Van, Van Evlilik Terapisti, Klinik Psikolog Van, Van Evlilik Terapisti, Psikolog Van, Uzman Psikolog Van, Psikolojik Danışma Merkezi Van, Bireysel Danışma Van, Van Aile Terapisti, Aile Danışmanı VanVan psikoloji

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Makaleler

Belirsizlik

Gabriel Garcia Marguez  ‘İnsanlar plan yapar ve Tanrı onlara güler.’ Sözüyle geleceğe dair yaptığımız planlamalarda işlerin her zaman

Devamı »

Çocuklarda Duygusal İhmal

        Ebeveyn-çocuk konusundaki araştırmalarıyla John Bowlby bağlanma kuramını ortaya koyarak, insan davranışlarını incelemeyle ilgili çok yararlı bir kaynak

Devamı »